Novice - Love Istria

Vse novice

10. Istrski kolesarski maraton je pred vrati

9. 10. 2023
Istrski kolesarski maraton praznuje 10. rojstni dan, ki ga bo obeležil z Otroškim kolesarskim festivalom, novostjo – starostnimi kategorijami na tekmovanju za kralja in kraljico Boršta, tradicionalno lepimi razgledi na 10, 41 in 73-kilometrskih trasah po slovenski Istri ter številnimi presenečenji za udeležence, ki se bodo nedeljo, 15. oktobra, odločili preživeti na kolesu in v dobri družbi v parku Sonce v Luciji.

Kolesarsko društvo Raketa organizira že 10. Istrski kolesarski maraton, katerega osrednje prizorišče letos 14. in 15. oktobra gosti Občina Piran. »Največja rekreativna kolesarska preizkušnja na območju Istre bo poleg nepozabnih razgledov na razgibanih trasah za vse okuse in stopnje pripravljenosti postregla še s pestrim spremljevalnim programom in vrsto presenečenj,« pojasnjuje glavni organizator prireditve Športnega društva Raketa Goran Sambt.

Sobota, 14. oktobra, bo med 13. in 17. uro v znamenju Otroškega kolesarskega festivala. Popoldansko dogajanje bodo zapolnili kolesarski poligon za otroke, družinski kolesarski izlet, branje pravljice in ustvarjalnica Knjižnice Piran ter ob 15. uri Mini maraton na poganjalčkih in kolesih za otroke do 6. leta starosti, na katerega se zaradi omejenega števila mest svetuje predhodna prijava preko spletnega obrazca. Na informacijski točki bodo na voljo tudi prijave in možnost prevzema startnih številk za nedeljski maraton.

Osrednje dogajanje z maratonom bo potekalo v nedeljo, 15. oktobra

Kolesarji se bodo podali na tri trase: 
  • 10-kilometrska trasa Visit Portorož je namenjena družinam, starejšim in kolesarjem, ki niso posebej kondicijsko pripravljeni ter si želijo predvsem uživati v ravninski vožnji ob lepih razgledih in dobri družbi. 
  • 41-kilometrska trasa Luka Koper vabi rekreativne kolesarje, ki se želijo spotiti sredi neokrnjene narave in se na poti po istrskih grebenih naužitih lepih panoram. 
  • Za najbolj zahtevne udeležence Istrskega kolesarskega maratona pa je na voljo 73-kilometrska trasa Hervis, ki vključuje več vzponov in je, kljub zmerni razdalji, z več kot 1.000  višinskimi metri pravi izziv tudi za najbolje pripravljene.
Tudi letos bosta okronana kralj in kraljica Boršta, ki bosta na dolgi trasi Hervis najhitreje prevozila vzpon na Boršt. Novost ob 10. izvedbi so starostne kategorije, saj bodo letos poleg absolutnih zmagovalcev razglašeni tudi najboljše po kategorijah.

Nedeljski spremljevalni program 

Nedelja bo polna dogajanja tudi na osrednjem prizorišču v parku Sonce v Luciji. Na Istrski tržnici se bodo predstavljali lokalni ponudniki, dogajanje pa bo popestril animacijski program s podelitvijo nagrad najboljšim kolesarjem in glasbeni program z Leanom Kozlarjem Luigijem.

Organizator ob 10. izvedbi za vse obiskovalce pripravlja še prav posebno presenečenje, saj je navsezadnje Istrski kolesarski maraton dogodek za kolesarske sladokusce, hkrati pa predstavlja zaključek kolesarske sezone kot zaključna prireditev vseslovenske akcije in serije rekreativnih kolesarskih dogodkov Slovenija Kolesari.

Prijava na dogodek je možna vse do nedelje, do 9.30.


Zapore cest v času kolesarskega maratona

V času kolesarskega maratona so predvidene naslednje zapore cest:

  • nedelja, 15. oktober 2023, od 8. do 16. ure: cesta od uvoza v Marino Portorož do uvoza v avtokamp Lucija
  • nedelja, 15. oktober, med 10. in 10.15: kratkotrajna mobilna zapora v času starta maratona od Lucije do Dragonje. Potek: (start) Lucija - cesta Obala - državna cesta Lucija-MP Sečovlje - cesta MP Sečovlje-Dragonja - čez vas Dragonja do pričetka vzpona na Sv. Peter.
  • nedelja, 15. oktober 2023, od 10.30. do 13.30: lokalna cesta Pomjan - Babiči. Predviden je obvoz preko Fijeroge.
  • nedelja, 15. oktober 2023, od 10.30 do 13.30 ure: lokalna cesta dolina Rokave - Boršt. Predviden je obvoz preko Potoka in Trušk.
  • nedelja, 15. oktober 2023, od 11.00 do 15.00 ure: lokalna cesta Potok - Sveti Anton (enosmerna zapora). Predviden je obvoz preko Boninov.

Po celotni trasi maratona se v nedeljo, 15. oktobra, med 10. in 16. uro pričakuje povečano število kolesarjev. 

Zapore cest