12. 5. 2025
Skromna, domača in kraljevska – sardela v vsej svoji slavi
Sardela je tista riba, ki je bila nekoč na mizi skoraj vsak dan – preprosta, sveže ujeta, dostopna vsem. A prav ta skromnost ji je skozi čas prinesla kraljevski status: v Istri velja za simbol domače kuhinje, skupnosti in iskrenih okusov morja.
V času Dnevov kraljice sardele, od petka, 23. maja, do nedelje, 8. junija, bo v izbranih gostilnah in restavracijah po vsej Slovenski Istri zadišalo po morju, tradiciji in spominih.
Ob tem ne smemo pozabiti, da je sardela tudi prava vitaminska bomba: polna omega-3 maščobnih kislin, beljakovin, vitamina D in dobre energije. Skratka – zdrava za srce, veselje in nas, Ištrijane.
Okusi kraljico – na sto in en način
Čeprav preprosta, sardela kraljuje z največjo ustvarjalnostjo. Letos kar 17 gostincev po vsej Slovenski Istri ponuja jedi, ki presenečajo s svojo domiselnostjo in spoštovanjem tradicije.
Na menijih boste našli vse – od mariniranih sardel s svežo zelenjavo in citrusnimi prelivi, ocvrtih in pečenih, ki zadišijo že na daleč, do domačih testenin s sardelami, šavorja po starih receptih, pa vse do pravih kraljevskih krožnikov s polnjenimi sardelami, pinjolami, šparglji, kaprami in datljevimi omakami.
Sardela kraljuje tako v predjedeh kot v glavnih jedeh. Ne glede na to, ali prisegate na klasiko z žara ali sodobnejšo preobleko – naša morska kraljica vas ne bo pustila ravnodušnih.
Koper in okolica
Folpo
JEDI:
- Polnjene sardele "FOLPO", 13 €
- Ocvrte sardele, 9 €
- Sardele na žaru, 9 €
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Gostilna Karjola Marezige
JEDI:
- Ribja juha, 6 €
- Marinirane sardele v šavorju z domačo čebulo, 10,80 €
- Hladni morski tris za dve osebi, 19 €
- Domača pašta s sardelami & mešanimi školjkami, 15,90 €
- Sardele na žaru s kuhanim krompirjem in drobnjakom, 13,70 €
- Ocvrti sardelni zrezki z dalmatinsko prilogo, 14,30 €
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Gostilna Oljka Vanganel
JEDI:
- Sardele v domačem šavorju, 12,50 €
- Bavette s svežimi sardelami, 15,00 €
- Sardele na šugo s polento, 17,50 €
|
KONTAKT: Facebook | Instagram
Portus Koper
JEDI:
- Več informacij v kratkem.
|
KONTAKT: Facebook | Instagram
Restavracija Al Mulin
MENI:
- Razstavljen šavor
- Špageti z inčuni in tunino botargo
- Hibiskus millefoglie
|
Cena menija na osebo: 27 €
KONTAKT: Spletna stran | Facebook
Restavracija Brič
MENI:
- Sardele na šavor
- Čemaževa juha s sardelo
- Pečene sardele z blitvo in krompirjem
- Pasjonkina krema v kozarcu z razstavljeno kavo, čokolado, kokosovo peno in drobljencem lešnika in oreha
|
Cena menija: 35 €
Ob hrani nudijo še vinsko spremljavo treh vrhunskih lokalnih vin (10 €).
V ponudbi pa imajo še druge okusne jedi, ki jih lahko naročite posamezno:
- Sardele na »šavor«, 13,90 €
- Pečene sardele z blitvo in krompirjem, 17,90 €
- Ocvrte sardele s kumaricami, 18,90 €
- Domači pljukanci s sardelami, oljkami in češnjevim paradižnikom, 16,90 €
|
Odprti so vsak dan med 11. in 21. uro, le ob sredah imajo zaprto.
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Restavracija Capra & Caprizza
JEDI:
- Sardele capra (ocvrte v panko drobtinah, polnjene s kozjim sirom), 16 €
- Sardele šavor, 12 €
- Domača pašta z zelenjavo na rdeče, olive, ocvrte sardele, 17 €
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Restavracija Salicornia
MENI:
- Chefov pozdrav
- Istrski pljukanci s sardelami, češnjevim paradižnikom in salicornio
- Panirane sardele, krompirjeva solata z okisano rdečo čebulo, limonina majoneza
- Hišna sladica po izbiri
|
Cena menija: 27 €
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Izola
Gostilna Bujol
JEDI:
- Sardele na žaru, 10 €
- Ocvrte sardele, 10 €
- Marinirane sardele, 10 €
- Sardelni "metuljcki", 12 €
|
KONTAKT:
Spletna stran |
Facebook |
Instagram
Gostilnica Gušt
JEDI:
- Pomokane sardele na žaru, bazilikin pire in sotirana zelenjava, 14 €
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Gostilna Perla
JEDI:
- Hladna predjed: Sardele na šavor, 10 €
- Glavna jed: Ocvrte sardele “metuljček “, 12,90 €
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Gostilna Sidro
JEDI:
- Sardele v marinadi
- Sardele na žaru, pohane ali ocvrte
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Grill pri Perotu
JEDI:
- Ocvrte sardele na rukoli, 12 €
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook
Restavracija hotela Marina
JEDI:
- Marinirane sardele na mladem listju z mediteransko garnituro in zeliščnim prelivom, 16 €
- Sardele na šavor, 16 €
- Pečene sardele | krema pinjol | daterinova salsa | hrustek, 16 €
- »Metuljčki« s prilogo in pikantno omako, 16 €
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Restavracija Kamin
JEDI:
- Šavor »Belvedere«: Marinirane sardele v limoninem soku na solati, rdečo redkvico, ribezom, mlado čebulo, kruhov čips, pinjoli in česnovo majonezo, 14,50 €
- Hrustljave sardele na koromačevem pireju in paprično-pikantno omako z malinami, 18,50 €
- Ozki sipini rezanci v limonini omaki, popečene sardele, daterino in špinačni pesto, 17,50 €
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Restavracija Pergola
JEDI:
- Marinirani sardoni, 7 €
- Sardele na žaru, 9 €
- Linguine s sardelo, 13 €
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook
Portorož in Piran
Restavracija Marina Portorož
JEDI:
- Sardelin namaz Rilettes - na popečenem kruhu in okisani mladi čebulci
- Sardele na šavor po veneziansko z pinjolami in rozinami
|
KONTAKT: Spletna stran | Facebook | Instagram
Kraljica morskih okusov – z razlogom
Sardela (Sardina pilchardus) ni le najbolj značilna riba Slovenske Istre – je tudi prava zvezda morske prehrane. Naše none in nonoti so jo pripravljali z ljubeznijo, danes pa jo znanstveniki uvrščajo med najbolj zdrave ribe.
Polna je omega-3 maščobnih kislin, ki prispevajo k zdravemu srcu in možganom, vsebuje veliko beljakovin, vitamina D, kalcija in selena, hkrati pa ima nizko vsebnost živega srebra – kar je redkost v svetu morske hrane.
A sardela ni pomembna le za telo – je tudi del naše skupne zgodbe. Leta je bila temelj vsakdanjega kosila, danes pa se vrača kot glavna junakinja sodobne istrske kuhinje. Skromna po videzu, kraljevska po okusu in vrednosti.
Tradicionalno jo pripravljamo na žaru, v šavorju ali ocvrto, v času Dnevov kraljice sardele pa vas bo navdušila tudi v novih interpretacijah – s testeninami, omakami, zelišči, zelenjavo, pinjolami, pestom in še več.
Obiščite Dneve kraljice sardele
Kdaj? Od 23. maja do 8. junija 2025
Kje? V 17 izbranih restavracijah in gostilnah po Slovenski Istri
Zakaj? Ker sardela ni le riba – je prava kraljica naših krožnikov in okusov Istre!